Как да изберете най-добрия компактен трактор за двора?

Изборът на правилния трактор се прави, като се вземат предвид приложенията, за които ще се използва. По този начин основните аспекти, които трябва да бъдат анализирани, са техническите характеристики, възможностите на машината и естествено, цената.

Полезността на тракторите, както за земеделски стопанства, така и за градинарство или домакинство/хоби, е добре известна. Конструктивното разнообразие от трактори с ниска мощност, разнообразието от аксесоари и прикачен инвентар, както и удобството, което „тракторът“ може да добави към прости селскостопански и „битови“ задачи ги правят надежден помощник и такъв, който „изплаща“ направените разходи – т.е. може да се разглежда като инвестиция.

Но изборът на правилния трактор трябва да се направи, като се вземат предвид както покупната цена, експлоатационните разходи, така и разхода на гориво спрямо обема на извършената работа. По този начин основните критерии при избора на трактор са: технически характеристики, оборудване и цена. Вие сами задавате в какъв ред по важност и с каква тежест е всеки критерий.

Първа стъпка – избор на марка и модел?

Ако вече имате любима и надеждна марка (притежавате или сте имали трактори от този производител и сте доволни), тогава е просто: купете същата марка. Доказано качествени и надеждни например са машините на японския производител KUBOTA, представляван в България от КББГ ООД.

Ако не сте сигурни, тогава трябва да направите списък с основните технически характеристики и специфични задачи за вашия бъдещ трактор. Вземете лист хартия и напишете в една колона приложенията, за които искате да използвате трактора, а в друга колона изискванията за мощност и оборудването, от което се нуждаете за работата.

Като имате този списък, направете проучване на пазара. Започнете това търсене от близо до по-далеч… разберете какви трактори използват вашите съседи и познати. Използвайте и социалните мрежи.

По този начин можете бързо да разберете, директно от тези, които имат съответните модели, дали потребителите са доволни или не, възможните силни или слаби страни, колко струва поддръжката и резервните части, консумацията н гориво и т.н.

Класификация на малките трактори

Като цяло селскостопанските трактори (както и тракторите за комунални цели) могат да бъдат класифицирани по няколко критерия: мощност, употреба/приложения, система за движение, тип сцепление (2WD, 4WD) и др. Малките (или компактни) трактори се считат тези с мощност под 45-50 к.с.

В зависимост от мощността и приложенията, малките трактори могат да бъдат класифицирани в четири класа:

Трактори за тревни площи – използвани основно за косене на тревни площи, имат ограничена мощност (15-22 к.с.), малък резервоар за гориво и малко аксесоари.

Градински трактори – по-мощни (20-25 к.с.) и с повече възможности за закачане на аксесоари и оборудване, както и някои допълнителни функции (като хидравлично управление и задвижване на всички колела), които предлагат допълнителна гъвкавост и адаптивност. Тези трактори са чудесен избор, ако имате нужда от нещо повече от косачка, която може да издържи на тежка употреба и да предоставя възможности за леко земеделие.

Субкомпактните трактори (22-25 к.с.) обикновено са оборудвани с дизелов двигател (за разлика от предишните класове, които имат бензинов двигател), селектор за задвижване и триточкови съединители, което значително разширява гамата от инвентар и аксесоари. Някои субкомпактни трактори може дори да имат челен товарач.

Компактни универсални трактори – горната гама на малки трактори (25-45 к.с.). Тези трактори могат да бъдат оборудвани с прикачни инструменти, подобни на селскостопанските трактори, но по-малки по размер. Някои модели имат задвижване на всички колела и кабина, което ги прави полезни при почти всякакви терени и метеорологични условия.

Технически спецификации на компактните трактори

Основните технически характеристики, които най-общо определят трактора са: тип и мощност на двигателя, трансмисия, съединител и скоростна кутия, ходова система, шаси, окачване, спирачна и обезопасителна система, хидравлична система, работно оборудване, електрическо оборудване и др.

Двигателят е източник на енергия за трактора. Тракторите с ниска мощност имат двигатели с малък капацитет, обикновено дву- или трицилиндрови, бензинови или дизелови.

В зависимост от вида на ходовата система тракторите се класифицират на: колесни трактори, верижни трактори и полуверижни трактори (колела и вериги). Малките трактори могат да имат една или две оси, в зависимост от мощността, тяговата система и типа на сцеплението. Тракторите с ниска мощност обикновено имат само задно задвижване, а задвижването на всички колела е по-рядко.

Трансмисията обединява частите и възлите, чрез които механичната енергия от двигателя се предава към движещите се части на трактора. В същото време трансмисията трябва да осигурява и работата на работното прикачно оборудване. Предаването може да бъде:

Класическата ръчна скоростна кутия има предимството, че се прави на ниска скорост, а това спомага за развитието на допълнителен въртящ момент. Механичната трансмисия има скоростна кутия, диференциал и централна трансмисия. Главният съединител осигурява прогресивното свързване на двигателя към компонентите на трансмисията, а планетарната скоростна кутия удвоява броя на предавките.

Хидростатичната скоростна кутия, както и автоматичната е много по-удобна, но възможните разходи за ремонт са по-високи. В случай на хидростатична трансмисия мощността се предава чрез поток от течности (хидравлично масло) и изисква наличието на хидравлична помпа. Предимствата на хидростатичната трансмисия са: простота на управление и скорост на работа, която може да варира непрекъснато.

Електрическата трансмисия се състои от главния съединител, електрически генератор, два или четири електродвигателя, крайни трансмисии и проводници.

Спирачна система. Най-простите и разпространени спирачни системи за малки трактори са тези с ремъчни барабани, сабо или дискове, а управляващият механизъм може да задейства спирачките механично, хидравлично или пневматично.

Прикачното работно оборудване изисква теглителни устройства, селектор за задвижване (PTO), хидравлична система, повдигателни механизми, електрическо оборудване, съединител на ремарке и други на трактора.

Кабина или защитна рамка: Повечето трактори с ниска мощност нямат кабина. За безопасност и защита на оператора от преобръщане, те могат да бъдат оборудвани със защитна рамка ROPST.