Почвени листни и водни торове – как да избера?

Запален сте по градинарството и обичате растенията?

Тогава със сигурност знаете колко е важно да използвате тор, за да имате здрави растения, които растат хармонично. Важно е обаче не само използването на самия тор, но и изборът на подходящ тор, тъй като не всички растения имат еднакви нужди от хранителни вещества.

За да направите правилния избор на тор за вашите растения, е важно да знаете някои от неговите характеристики: какво съдържа торът, какви видове тор има и как и кога се прилага.

Какво съдържа торът?

Растителният тор съдържа в повечето случаи азот, фосфор и калий. Въпреки това, в допълнение към тези три основни хранителни вещества, приемът на калций и сяра също е важен, като всеки има роля в развитието на растението. В зависимост от етапа на растеж на растението или от дефицита, който има, можете да изберете тор с по-висока концентрация на азот (който помага в етапа на развитие), фосфор (който укрепва корена), калий (който подпомага силата на усвояване на растенията) или калций (който повишава устойчивостта на растението към вредители и болести).

Какви видове тор има?

В зависимост от начина на получаване, торът се разделя на две категории: химически/синтетични и органични. По принцип и двата вида тор осигуряват необходимите вещества за правилното развитие на растенията.

Химическите торове от своя страна са разделени на 3 категории: основни торове (азот, фосфор, калий), вторични торове (сяра, калций) и микроелементи (манган, цинк, мед, желязо и др.). Органичните торове са оборски или птичи тор, компост и растителни отпадъци.

В зависимост от формата, торът е в течна, прахообразна или гранулирана форма. Каквато и да е форма, торът се нуждае от вода, за да стане ефективен, но ако течната форма изисква разреждане с вода, гранулираните могат да се разпръснат само равномерно и постепенно ще навлизат в почвата, след като се напои.

Процесът на торене се състои от 3 етапа в зависимост от периода, в който се извършва:

Основно торене – прави се през есента, преди сеитба, като се избират торове, които съдържат повече калий и фосфор, които проникват дълбоко в почвата и се нуждаят от по-дълги периоди от време, за да се усвоят и да подействат. Този вид торене може да се направи през пролетта, но само за късни зеленчуци, както при ранните зеленчуци трябва да се избягва есента. Основното торене осигурява много добър старт за културата и хранителните вещества, необходими за ранните етапи на развитие.

Торене с трактор

Локално торене – извършва се със сеитба или засаждане и, както подсказва името, вече не включва торене на цялата почва, а локално прилагане на тор, в гнезда или редове, където се извършва сеитба или засаждане. Този вид торене осигурява необходимите хранителни вещества, за да може растението да расте и да се развива правилно.

Фазово торене – наричано още допълнително торене, включва прилагането на тор без оглед на конкретен период, за да се осигурят допълнителни хранителни вещества за третиране на определени недостатъци, които наблюдаваме в растенията, или за да се гарантира, че те получават необходимия принос от хранителни вещества. Лицевото торене най-често се използва за зеленчуци.

В зависимост от вида на внасянето на тора има 3 категории: тор за почва, листен тор и капков тор.

Почвена тор

Този вид тор може да се използва за основно торене, например, когато цялата земя, върху която се извършва засаждането или сеитбата, трябва да бъде наторена, като по този начин се спомага за повишаване на качеството на почвата. По принцип торовете от тази категория са тези в гранулирана форма, които се разпределят равномерно върху желаната площ и в количеството, необходимо за всеки вид растение.

Тор на гранули

Колкото и добра да е почвата, с развитието на растенията ресурсите се изчерпват и те се нуждаят от допълнителни хранителни вещества. В случай на торове, които се внасят чрез разпръскване, обикновено под формата на гранули или прах, за предпочитане е те да бъдат бавно освобождаващи, като по този начин почвата постепенно се подхранва и подготвя за периода на засаждане.

В тази категория два варианта на тор са: Bio Organik Plantella Organic Tor , AGROCALCIUM Calcium Carbonate – Cemrom, 100% BIO

Листна тор

За разлика от почвения тор, листният тор не изисква проникване в почвата, тъй като е тор, който се прилага директно върху листата на растението. Може да се използва за торене на лицето, когато се виждат възможните недостатъци на растението отвън, за предотвратяване на болести, след преместване на растение на друго място или когато растението е в критичен стадий на развитие, в който се нуждае от допълнителни хранителни вещества .

Листният тор има много по-бърз ефект в сравнение с почвения тор, тъй като почти целият тор достига до растението, а не до почвата. Не бива обаче да се счита за заместител на почвения тор, който така или иначе трябва да се прилага, а по-скоро като добавка към него, която помага за поддържане на растението.

Използването на този вид тор включва разреждане преди прилагане, за да не се унищожи растението, което обикновено е в течна форма. Препоръчва се също да се прилага през периоди от деня, когато температурите са по-ниски, като сутрин или вечер, когато листата на растенията усвояват по-лесно хранителните вещества. Прилагането му през деня, на топлина, може да бъде неефективно или да унищожи листата.

Сред листните торове биостимулатор RADI FULL , биостимулатор CROPENERGY, листен тор CROPMAX са някои много ценени варианти с отлични резултати.

Течна тор

Капковият тор , наричан още фертигация , включва разпръскване през напоителната система. Този метод може да се използва за торене на лицето, като дава на растенията допълнителни хранителни вещества през определени периоди. Торът, добавен към поливната система, достига директно до корена на растението и разходите по прилагането му се елиминират, като този тип разпръскване на тор е практичен за големи култури и зеленчуци.

За максимална ефективност трябва да се използва система за напояване под налягане , разположена равномерно в корените на растенията, за да се позволи бързо усвояване на хранителните вещества. Торенето може да контролира количеството тор, което достига до корена на растенията, в зависимост от дозата, необходима за всеки етап на развитие, площта или вида на растението, на което се прилага торът.

Торовете, използвани за капково внасяне, трябва да са напълно разтворими, като по този начин се избягва запушването на поливната система. За правилна грижа се препоръчва торът да се прилага по-често и в по-малки количества, а не в големи количества на дълги интервали, което е лесно за извършване и контрол чрез фертигация.

Като се има предвид, че както листните, така и течните торове са в течна форма, някои торове са подходящи и за двата вида приложение, като Radi Full Biostimulator или ACM Zinc Zinc Foliar Fertilizer .

Въпреки че има много аспекти, които трябва да имате предвид при избора на тор, независимо дали става въпрос за собствена зеленчукова градина, декоративни растения, морава или големи култури, има универсални варианти или подходящи за няколко вида растения.

Ако не искате да купувате повече видове тор и искате такъв, подходящ както за земеделие и овощарство, така и за тревни площи, можете да изберете тор на базата на калций Terracalco Garden , който се прилага чрез разпръскване или смесване с вода. и който действа върху всеки вид култура, когато е необходимо: поддържа тревата чиста, предотвратява образуването на локви, разрохква почвата, бори се с лишеите и стимулира хранителните вещества в почвата.

Изберете тор, който отразява любовта ви към растенията и със сигурност положената грижа ще се види в плодовете им!