Присаждане на овощни дървета – методи, необходими инструменти и полезни съвети

Една от най-важните дейности, които се извършват в овощна градина или просто в любимия ви двор, е присаждането. Чрез присаждането определени части от растението се комбинират изкуствено с друго растение от по-нисш вид, така че по-нисшото растение поема качествата на растението, което е част от висшия вид. Сред основните цели на присаждането са вегетативното размножаване на дърветата и повишаване на устойчивостта на болести, неприятели, измръзване и суша.

Методи за присаждане на дървета

Присаждането може да се извърши по няколко начина, в зависимост от вида дървета, времето на годината и околната среда – дали дърветата са на полето или в оранжерията. По този начин има няколко техники, които обикновено се използват за присаждане.

Присаждането с разделяне е един от най-простите методи за присаждане, който е един от най-често използваните. Сред основните предимства е фактът, че може да се направи по всяко време на пролетния сезон, като се започне от края на февруари, до края на април. Чрез присаждане в разцепа могат да се възстановят овощни дървета, които нямат висока биологична стойност и да се присадят няколко сорта овощни дървета, дори ако се използва едно и също дърво.

Присаждането на калем се нарича още очно присаждане, като е бърз и ефикасен метод. Подобно на предишния, това е метод, който се използва много често. Прави се през вегетативния сезон, като разрезът в кората на дървото има формата на буквата Т. Има и друг вариант на този метод, т. нар. „присаждане на спяща пъпка“, което се прави през лятото, между 15 юни и 15 септември и по принцип се отнася само за определени видове дървета като лимони или прилепи, или определени видове храсти, като рози.

Присаждането под кората се извършва чрез изрязване на присадката и подложката по подобен начин, за да могат да се хванат заедно. В този случай не се извършва разделяне. За да запечатате създадените рани, можете да използвате парче чист плат и лента и овощарска замазка. Arbokol Copper е такава овощарска замазка с лечебен ефект, която може да се използва за защита и запечатване на рани, създадени от присаждане. Arbokol Copper също така предпазва растенията от гъбични заболявания и неблагоприятни условия на околната среда, благодарение на добавката на 0,48% мед. Тя се нанася с четка, а защитният филм се образува за около 1 час.

Присаждането под кората е друг прост метод за вегетативно размножаване, като се прави присадка в кората на дърветата.

Кога се присаждат дърветата ?

Овощните дървета могат да се присаждат или през пролетта, между март и май, или през лятото, между юли и септември.

Материали и инструменти, необходими за присаждане на дървета

За да бъде успешен процесът на присаждане, са необходими специфични материали и инструменти за присаждане . На първо място, имате нужда от ножици, ножове и ножове за присаждане и лечебна мастика за дървета. Раните на дърветата трябва да се лекуват с мастика, тъй като тя осигурява защита срещу определени патогени, гъбички и екстремни условия на околната среда.

Ножиците за присаждане обикновено са проектирани да правят V-образен разрез и могат да се използват както за овощни дървета, така и за лозя.

Ножовете за присаждане имат остриета с различни размери, в зависимост от вида на присадката, като дори за цепене прави процеса на присаждане много по-лесен, осигурявайки необходимата прецизност.

Лентата за присаждане позволява бързо нанасяне, самозалепваща се и не изисква възли за връзване. Лентата за присаждане предпазва пъпките от болести и вредни насекоми, но й позволява да диша, за да расте. Докато пъпките растат, той пробива лентата. Тъй като е биоразградима лента, тя се разгражда естествено за 5-6 месеца, ако е изложена на слънце.

Етапи на присаждане на дървета

Подготовка на корена – клон, който няма диаметър по-голям от 6 cm. Прави се прецизен разрез, с помощта на инструменти за присаждане. Раната се заглажда с нож за присаждане, след което краят се разцепва на дълбочина 5-6 см. В средата на разреза се вмъква дървено перо.
Подготовка на присадка – издънка, която трябва да идва от здраво дърво. Издънката е издълбана в основата под формата на перце. Разрезите се правят на 1 см над пъпката и трябва да са максимално прецизни и чисти.

Присаждане – издълбаният летораст се вкарва в пукнатината на подложката, през възможно най-прецизна фуга, което означава, че е необходимо специално внимание при направата на разрезите. Пъпките на присадките трябва да останат отвън. Свободното пространство се запълва с мастика, за да се осигури изцеление. След това цялата присадка се запечатва и внимателно се фиксира в частта, където двете части са съединени.

Практически съвети за присаждане на овощни дървета

Избраната подложка трябва да е от дърво на максимум 4 години и да има дебелина между 1,5-5 см, за да заздравее бързо присадената зона.

Подложката може да се получи или от семето на някои местни сортове, с висока устойчивост на болести, неприятели, замръзване и суша, или чрез резници или чрез вегетативно размножаване. Получените чрез вегетативно размножаване подложки имат по-ниска устойчивост на замръзване, но вместо това са по-продуктивни.

По принцип присадката и подложката трябва да са от един и същи вид или род.

Присадените издънки не трябва да са много млади и здрави.

Присадката се съхранява на хладно място, но не и на студено. Най-добре се съхранява в мазето, в тави с влажен пясък. Ако има влага в мазето, присадката може да се съхранява директно на пода.

Няколко седмици преди присаждането дървото за присаждане трябва да се полива често.

В някои случаи се налага междинно присаждане, когато присадката не е съвместима с подложката. Например череша няма да бъде присадена с череша, а с друга череша, получена от черешата.

Verdon ви предлага широка гама от инструменти за присаждане, с най-добро качество, като се започне със специални ножове и ножове за присаждане, които ще ви помогнат да направите чисти и прецизни разрези, биоразградима лента за присаждане и лечебна мастика, за защита и заздравяване на рани. след присаждане.