Тайната на ефективното косене

Правилно извършеното косене ще направи тревата по-здрава, ще разреди плевелите и дори ще натори почвата на тревата. Ето няколко съвета как да постигнете най-добри резултати от косене.

Съвети за косене на трева

Косенето на тревата не е просто обикновена работа около къщата, която трябва да се извършва всеки уикенд. Косенето на тревата е един от най-важните начини да поддържате тревата си здрава и красива.

Косенето ще помогне на тревата да расте здрава и стабилна, а стръковете ще бъдат по-дебели, което улеснява потискането на плевелите. Косете тревата често, но всеки път премахвайте само до една трета от дължината на стръка. В зависимост от вида на тревата, която изгражда нашата морава, оптималната височина трябва да бъде 1,5-10 см.

ВАЖНО! Не режете тревата твърде късо!

Колко често трябва да се коси тревата?

Опитайте се да косите при топло и влажно време, за предпочитане по време на фазата на активен растеж на тревата.

Когато времето е сухо и горещо и тревата е в по-бавен стадий на растеж, намалете честотата на косене.

След косене

Не събирайте окосената трева, а я оставете на моравата. Това ще осигури отличен, безплатен естествен тор.

Ако обаче отрязаният слой дървени стърготини е твърде дебел и не се разлага достатъчно бързо, това допринася за образуването на неразложен органичен слой върху повърхността на почвата. Когато е само тънък слой, няма да повреди тревата , но ако е твърде дебел, може да доведе до уплътняване на почвата.

Това вече е вредно, защото пречи на свободния въздушен поток близо до земята. За да избегнете този риск, използвайте косачка, която също е подходяща за раздробяване (мулчиране), така че нарязаните стръкове трева, останали на двора, да започнат да се разлагат почти веднага.

Окосена трева поддръжка

Уверете се, че ножовете на косачката са винаги добре наострени. Заточените остриета правят чист срез, докато изхабените просто разкъсват, унищожавайки стръковете на тревата, което ги прави по-податливи на болести. Не съжалявайте, че сте отделили време за почистване на косачката след употреба.

Винаги поддържайте ножовете на косачката остри

Косенето се извършва всеки път в различна посока, за да се избегне уплътняването на почвата и образуването на износени петна. Докато продължаваме с косенето, всеки ред трябва леко да припокрива предишния ред. Никога не косете, когато тревата е мокра, в противен случай косенето ще бъде неравномерно.

Има много видове косачки в продажба на различни цени. Ако замърсяващата бензинова косачка не пасва, можем да си купим електрически модел или дори акумулаторна роботизирана косачка. Ако искате да работите по напълно екологичен начин, вземете ръчна косачка за трева, задвижвана от тяга. Ръчните косачки отново станаха популярни сред собствениците на жилища, защото са тихи, екологични и изискват малко поддръжка.

Досега вероятно сме разбрали колко важно е косенето в грижата за вашата тревна площ, особено ако искате да я решите естествено, без тор. Косенето на тревна площ е проста, но жизненоважна стъпка в поддържането на вашата морава здрава. Следването на изброените съвети ще подобри качеството на вашата морава всеки път, когато косите.