Как да изравним двора си в 8 лесни стъпки

Неравен, на бабуни, изпълнен с бразди двор, който прилича по-скоро на бойно поле, отколкото на нещо, което бихте нарекли красива полянка, е не само грозен, но и логично – труден за поддръжка. Докато професионален ландшафтен дизайнер би могъл да свърши работата по изравняването на задния двор вместо вас, в тази статия ще ви покажем как да изравните задния си двор сами и евтино  в осем лесни стъпки.

Преди това, нека да разгледаме няколко въпроса, които може да имате относно изравняването на вашия двор и терасиране на двора.

Трябва ли да се опитам сам да изравня двора си?

Плащането на професионалист за изравняване на задния ви двор може да струва между от 500лв нагоре, в зависимост от размера на вашия двор. Ако решите да се заемете със задачата да изравните неравната си морава сами, това би трябвало да струва не повече от 200-300 лева, дори ако трябва да закупите или наемете ново оборудване, но е много по-вероятно да бъде по-близо до 100 лева, ако сте находчиви и се задоволявате с оборудване за озеленяване „направи си сам“ (виж по-долу).

В допълнение към спестяванията, които можете да направите, като отдадете сами на тази грижа за тревата, другите съображения са свързаната трудност и времето. Докато някои от етапите, описани по-долу, изискват доста голямо ръчно усилие, за всеки умерено годен човек, способен да борави с гребла и лопата, би трябвало да се справи без проблем.

Колко време ще ви отнеме да завършите работата, естествено ще зависи от вашето собствено темпо, размера на вашия двор и колко неравна е вашата морава. Дори да се случи да работите с много спокойно темпо, обаче, работата не трябва да отнема повече от ден-два. Като пътеводител трябва да планирате да вземете приблизително един цял работен ден на 300/400 квадратни метра тревна площ.

Каква Е Разликата Между Класирането И Изравняването?

Въпреки че някои градинари използват „степенуване“ и „изравняване“ като взаимозаменяеми, всъщност има обособена и важна разлика между двете:

Класирането се  отнася до наклона на двора ви от основата на дома ви, така че излишната вода да се оттича правилно и далеч от дома ви. Това не само помага да се предотврати преовлажняването на моравата при заклинания на обилни валежи, но също така предпазва къщата и основите й от потенциално увреждащо излагане на излишна влага.

Изравняването на  вашата тревна площ или двор се отнася до това да направите повърхността гладка и без удари. Макар и предимно естетично, изравняването на моравата ви също може да помогне за предотвратяване на други проблеми като неправилно отводняване , обединяване (което може да доведе до избухване на плевели и привличане на комари ) и скалпирани участъци, къдетоножоветена косачките остъргват неравности или хълмове.

Как Да Изравните Двора Си: 8 Лесни Стъпки

Стъпка 1: Съберете вашия комплект

Ако случайно вече разполагате с тежка техника за озеленяване като валяк или дори Bobcat, тогава изравняването на тревата ви е много по-лесно и бързо. Ако не, обаче, работата е напълно изпълнима със следния комплект:

Фреза

Грабли за озеленяване

Косачка

Лопата с плоска глава

4 залога

Топка от струна

Ниво на линията / нивото на дърводелеца, нивото на тухления слой или нивото на низа

Валяк за трева

Количка или количка

Горна почва или мулч

Стъпка 2: Решете колко от вашия двор има нужда от изравняване

На този етап можете да прецените колко от двора ви трябва да бъде изравнен, като визуално определите дали неравностите и бучките са ограничени до една зона или са преобладаващи в цялата морава или двора. Това ще ви спести изкопаване на цялата морава ненужно или, като алтернатива, изкопаване само на една секция, само за да откриете по-късно, че би било по-добре да дефинирате терена.

И така, как се прави?

Просто:

Първо, подстрижете тревата си бързо с косачката. След това се разходете около тревата си, търсейки и опипвайки с крака за канали и неравности. Докато вървите, мислено разчленете двора си на четвъртинки и преценете кои квартали трябва да бъдат изравнени.

Стъпка 3: Разкъсайте старата тревна площ

За вдлъбнатини или участъци от вашата морава, които са само с един инч или по-малко от останалата част на почвата, можете да си спестите неприятностите от пълноценна обратна трева, като използвате горния слой на почвата, за да изравните ниските места и да намалите неравностите с лопата.

След добавяне на горния слой на почвата, използвайте обратната страна на озеленителна гребла и / или валяк за трева, за да изравните новата почва и да уплътните почвата допълнително чрез поливане, като добавите още почва, ако е необходимо.

Ако обаче каналите и вдлъбнатините са по-дълбоки от един инч или ако наклонът на вашата морава пада от единия до другия край, тогава най-лесният начин да изравните нещата е да започнете от нулата, като премахнете старата тревна площ.

Това може да стане по следния начин:

Използвайте лопата с плоска глава, за да премахнете тревната площ в желаната зона, като изрежете квадрати приблизително два фута от всички страни и дълбоки 2 / 2,5 инча и след това плъзнете лопатата под изрязания квадрат, за да я извлечете

Ако установите, че тревната площ се издига лесно, можете да направите по-големи квадратчета, за да спестите време

Когато режете под квадрата, опитайте се да го направите на еднаква височина, за да поддържате почвата възможно най-ниска

Ако сте изчистили само част от тревата си:

Добавете горния слой на почвата в дефинираната зона, като се уверите, че новата почва или превръзка е на повече или по-малка еднаква височина с околния терен

Изравнете горния слой на почвата с гребло или лопата, добавете семена за трева, ако желаете, и напойте района, за да уплътните почвата / превръзката

Стъпка 4 : преразпределя почва с  Вашето  лопата

Когато се занимавате с по-голяма площ на моравата, вероятно ще трябва да изравните неравна морава и да попълните вдлъбнатини, за да направите нещата възможно най-ниски преди следващата стъпка.

Това може да стане чрез просто прехвърляне на мръсотията, която премахвате от повдигнатата зона, във вдлъбнатините и ниските точки, премахвайки камъни и буци пръст, докато вървите.

Стъпка 5: Докато земята е омекотена

Правенето на почвата по-управляема и податлива преди да преминете към следващата стъпка в процеса на изравняване ще ви спести много време и усилия, особено ако работите върху по-голяма част от тревата.

Това се прави с помощта на мотофреза, която по същество ще разчупи горните 3/4 инча почва, оставяйки я свободна и по-лесна за работа.

Ако искате да повдигнете височината или нивото на вашата тревна площ с горния почвен слой, добавете един или два инча горния почвен слой към обработената земя и преминете още веднъж над почвата с фрезата. Разстелете 2 инча от почвения слой и го стигнете до първите 2 инча от почвата. Това намалява потенциала за бъдещи проблеми с отводняването  между двата слоя почва.

Ако нямате мотофреза и разполагате с време и енергия, можете да приложите подхода за скок с лопата, демонстриран във видеото по-долу на по-малки тревни площи:

Стъпка 6: Заложете на зоната, която искате да изравните

Помните ли тези четири залога, споменати в стъпка 1? Сега е моментът да ги измъкнем!

Започнете с изостряне на точките от едната страна

Забийте ги в четирите ъгъла около зоната, която искате да изравните

Завържете низа си около върховете, за да създадете квадрат или правоъгълник

Фиксирайте нивото на линията си към струната и измервайте на всеки 3-5 фута, за да определите кои зони изискват повдигане и кои изискват понижаване: ако балонът в нивото на нивото е между двете линии, тогава сте готови; ако не, извадете лопатата си и съответно преразпределете почвата

Стъпка 7: Изравнете почвата

Използвайки гърба на вашата градина за озеленяване, изравнете почвата, като внимавате да проверявате нивото си от време на време, за да сте сигурни, че наближавате плосък завършек.

За да опростите тази задача, може би си струва да си направите влачене на тревата „направи си сам“, както е показано във видеото по-долу:

Стъпка 8: Поставете сода или започнете от семена

И накрая, завършете работата, като полагате прясна копка или засявате почвата за нов растеж. И в двата случая не забравяйте да поливате третираната зона редовно през следващите дни.

Решението кой от двата метода е най-подходящ за вас ще зависи от няколко фактора.

Първо, ако бързате да свършите работата, тогава копната е начинът. Както е показано във видеото по-долу, полагането на копка може да се извърши за броени минути, придавайки на моравата ви невероятно нов външен вид с минимални усилия.

На второ място, ако работите по бюджет или просто не искате да изхвърляте стотици долари за копка, тогава засяването на изравнената площ е начинът. Недостатъкът на този метод обаче е, че може да отнеме няколко седмици, преди новата трева да бъде напълно изчерпана и в зависимост от темповете във вашия район може да се ограничите до засаждане или засяване в края на пролетта, лятото и началото на есента.

И накрая, когато купувате копка, не забравяйте да проверите дали получавате копка, която е подходяща за почвата във вашия двор. Това може да се направи, като вземете проба в местния градински център или магазин и ги изпратите да изпратят проба от почва в лаборатория за анализ. Когато резултатите се върнат, след това можете да изберете копка, най-подходяща за съществуващия тип на почвата на вашата морава.