Оградни мрежи за двора

Ако имате уютен двор и дори можете да се похвалите със собствен плувен басейн, за вас със сигурност е важно да се насладите на времето, което прекарвате там. Една зидана или тухлена ограда изисква време и ресурси за реализиране, ето защо е измислена декоративната оградна мрежа. Тя не само може да бъде полезна от гледна точка на комфорт, т.е. предпазва ни от вятъра и праха, но и ни осигурява спокойствие от любопитните погледи на съседи или други минувачи, защото предотвратява неупълномощени хора да надничат и влизат в нашия двор. Най-хубавото е, че способността на тези мрежи за изолиране е различна, и условно определена като процент, тя може да варира от 30-99%.

Има мрежи, които са измислени специално за огради, като те могат да се използват като стени или могат да се монтират на балкони и дори за защита от слънцето. Практично е също така, че са лесни за боравене и лесни за закрепване и рязане. Тяхната UV устойчивост също е на високо ниво и повечето компании предлагат многогодишна гаранция за това.

Ето защо ние от zadvora.com можем специално да ги препоръчаме на тези, които искат да се насладят на свободното си време в двора, градината или балкона си, отделени от заобикалящия свят, на спокойствие, като същевременно запазят личното си пространство.

По отношение на видовете оградни мрежи най-вече може да се съди на база тяхната плътност, която е свързана със способността им да скриват пространството от външния свят. По принцип тези мрежи са предназначени за огради, и те най-често се използват именно за тази цел, не само заради практичността си и достъпната цена, но и заради лесния им монтаж. Но нерядко се използват и за създаване на сянка над паркоместа или беседки.

Ограждане на двора

Обикновено мрежите за ограда се предлагат със следната плътност – 75%, 97% 99% и 100% – където процентът показва колко покритие има всяка мрежа. Така 75% мрежата изпълнява тази функция най-малко, поради по-малко тъкания материал, т.е. нейната пропускливост на светлина е по-висока и не може да осигури толкова ефективна защита срещу вятър и прах. От друга страна, оградните мрежи със стойност от 95-100% осигуряват допълнителен комфорт и могат да се използват ефективно дори при силен вятър или силна слънчева светлина и запрашеност, като може да сте сигурни, че през тях никой няма да вижда във вашия двор.

Продължителността на живота на оградната мрежа се дължи основно на 2 фактора – UV защитата и дебелината. Тази бариерна мрежа за видимост е надеждна и устойчива във времето, ако е с дебелина 180G – тогава осигурява 90-95% защита от видимост и може да издържи на по-силни ветрове без да се разкъса.

Мрежите с двойна UV защита могат да изпълняват функцията си до 5 години.

Скриване на балкона от погледите на пешеходците

Ако си нямате двор, но имате уютен и удобен балкон, на който обичате да пиете сутрешното си кафе, може също да монтирате такава мрежа. Тя е чудесен избор, тъй като може да се монтира с няколко винта, а в момента в който ви омръзне или попречи, е практична и лесна за сгъване.

Подвижна засенчваща мрежа

Някои хора използват този тип оградни мрежи за създаване на преносим навес – нещо подобно на сгъваемите екрани – така може да вземете защитата си от слънце и нежелани погледи навсякъде с вас – на вилата, на къмпинга в планината и на море. Не е необходимо да се инсталира трудно и времеемко, просто го поставяме там, където искаме да го покрием и той вече изпълнява своята защитна функция. Сред предимствата му, най-важната характеристика е, че е преносим и следователно може да се използва навсякъде и по всяко време, когато е необходимо. И тъй като не е прозрачен, със сигурност осигурява защитата, за която е предназначен.

Коя мрежа да изберем?

Разбира се, трябва да решим това напълно индивидуално, като вземем предвид къде и за каква цел искаме да използваме оградната мрежа, както и какви опции имаме за инсталирането ѝ.

Доколко искаме да сме изолирани от околния свят?

Колко интензивно е слънцето?

Стабилно ли искаме да застопорим оградната мрежа или да е преместваема?

Трябва да отговорим на всички тези въпроси, преди да можем да изберем конкретния продукт.

Универсално използване на мрежата

В допълнение към горното, тези мрежи могат да се използват и за много други неща, тоест възможностите им за употреба са изключително широки.

Една от функциите им е например да блокират семената на плевелите, или покриване на оранжерии за създаване на специална атмосфера и климат за нашите растения в градината.

Тъй като могат да бъдат поставяни и хоризонтално, те могат да осигурят защита не само срещу слънцето, но и срещу вредни птици, които кълват продукцията или семената. Защитата от увреждане от замръзване също е част от функциите на мрежата, когато е увита около растенията по време на студените периоди.

Поставени като навес, оградните мрежи могат да предпазват също от градушка или силен дъжд, не само посевите и реколтата, но и автомобилите.

Монтаж на мрежите

Разбира се, издръжливостта на мрежата зависи не само от качеството и употребата ѝ, но и от нейното професионално закрепване, като си струва да решите това така, че да бъде стабилна и обезопасена. Може да се направи със скоби, канап, щипки и други начини за закрепване, като най-важното е да бъде достатъчно стабилна, за да може да изпълнява функцията си дълго време.

Можем да изберем цвят и плътност, но не забравяйте да обърнете внимание на качеството, тъй като обикновено искаме да използваме тези продукти за по-дълъг период от време, така че е важно да избираме внимателно откъде и какво купуваме. Трябва да се спрем на фирма, в която могат да ни дадат съвет относно оборудването или дори да ни инсталират професионално тази конкретна мрежа.

Въпреки че знаем, че монтажът им изглежда лесен, на практика не винаги е толкова просто и ще е сериозен проблем, ако една лошо монтирана, по-слабо фиксирана оградна мрежа бъде отнесена от малко по-силен вятър.